INFO CCRIS & CTOS

info ccris & ctos

Apakah itu CCRISS?

Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) menyediakan laporan kredit dan diuruskan oleh Biro Kredit Bank Negara Malaysia. Jadi pada asasnya, CCRIS mengumpul maklumat kredit daripada penyedia perkhidmatan kewangan di Malaysia seperti bank, broker insurans dan juga syarikat swasta yang menyediakan perkhidmatan utiliti seperti telekomunikasi Malaysia. Antara maklumat yang akan diberikan pada laporan kredit dari CCRIS adalah pinjaman, saman, atau orang yang telah diisytiharkan muflis.

Semua maklumat dan data kemudian disusun menjadi laporan kredit yang institusi kewangan seperti bank akan mempunyai akses kepadanya. Data yang akan dibuat pada laporan kredit akan dibahagikan kepada 12 bulan. Ia akan mengandungi maklumat berkaitan kredit individu seperti di bawah:

  • Tunggakan Kredit
  • Akaun Perhatian Khusus/Special Attention Account (SAA) yang merupakan kemudahan kredit di bawah penyeliaan khusus institusi kewangan.
  • Permohonan untuk kredit dalam 12 bulan sebelumnya yang telah diluluskan atau belum selesai.

Ia juga harus diperhatikan bahawa CCRIS bukan sahaja mengandungi maklumat kredit negatif seseorang, tetapi ia juga akan menunjukkan maklumat positif seperti kelulusan kredit anda dan sejarah pembayaran balik positif. Satu salah tanggapan bahawa kebanyakan orang mungkin ada juga yang CCRIS akan menyenaraihitamkan anda jika anda mempunyai corak pembayaran balik yang tidak baik. Walau bagaimanapun, CCRIS tidak memberikan pendapat atau senarai hitam mana-mana individu. CCRIS hanya menyediakan data fakta yang kemudiannya akan digunakan oleh institusi kewangan.

Anda boleh mendapatkan salinan laporan kredit CCRIS anda dari Bank Negara. Anda hanya boleh mendapat akses kepada laporan kredit anda sendiri supaya anda tidak boleh meminta orang lain untuk mendapatkannya untuk anda. Bawa bersama MyKad dan dokumen sokongan lain untuk mengesahkan identiti anda. Laporan kredit tersebut akan dikeluarkan kepada anda di Ibu Pejabat Bank Negara Malaysia dan cawangan serantau Bank Negara Malaysia.

Apakah itu CTOS?

CTOS adalah sebuah syarikat swasta yang menyediakan pelaporan kredit dan juga digunakan secara meluas oleh institusi kewangan untuk menentukan kelayakan kredit pemohon selain menggunakan CCRIS. Biasanya, institusi kewangan menggunakan lebih daripada satu laporan kredit untuk menentukan kesihatan kredit pemohon dan CTOS juga diketahui banyak digunakan di Malaysia.

Jika anda tertanya-tanya di mana CTOS mendapat semua maklumat dari, mereka mengumpulkan maklumat berkaitan kredit dari pelbagai sumber awam seperti berikut:

  • Jabatan Pendaftaran Negara
  • Jabatan Insolvensi Malaysia
  • Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
  • Penerbitan prosiding undang-undang dan notis di akhbar dan gazet kerajaan.

Jenis maklumat berkaitan kredit yang akan dimasukkan ke dalam laporan kredit dari CTOS termasuk kebankrapan, tindakan undang-undang dan status kes. Ia juga akan memperincikan pendedahan perniagaan individu, pemilikan perniagaan dan pengarah, jika ada.

Sama seperti CCRIS, CTOS tidak memberikan komen, pendapat atau senarai hitam kepada individu. Selain itu, anda juga boleh mendapatkan laporan kredit anda sendiri dari CTOS melalui MyCTOS. Mula-mula anda perlu mendaftar untuk mendapatkan ID Pengguna CTOS anda. Selepas ID anda diaktifkan, anda akan dapat mengakses laporan kredit anda dari MyCTOS pada bila-bila masa melalui internet dan juga melalui aplikasi CTOS.

info ccris & ctos

Perbezaan Antara CCRIS dan CTOS?

Kedua-duanya menyediakan laporan kredit, namun CCRIS berada di bawah Bank Negara Malaysia manakala CTOS dikendalikan secara persendirian. Satu lagi perbezaan utama adalah bagaimana maklumat itu dikumpulkan. Bagi CCRIS, maklumat itu diperoleh daripada institusi kewangan. Sementara CTOS pula mendapatkan maklumat berkaitan kredit dari sumber-sumber awam seperti yang kita diskusikan sebelumnya. Pada akhirnya, keduanya memberikan laporan kredit walaupun perbezaan utama adalah bagaimana informasi kredit diperoleh.

Mengapa CCRIS dan CTOS penting kepada anda?

  • Digunakan Oleh Bank Untuk Membuat Keputusan

Apabila anda memohon kad kredit atau pinjaman dari bank, sebelum mereka memutuskan untuk meluluskan atau menolak permohonan anda, ia akan melalui proses kelulusan kredit untuk melihat sejarah kredit anda. Pihak bank akan menggunakannya untuk melihat laporan kredit anda sebelum membuat keputusan. Sekiranya laporan kredit anda dalam keadaan baik, bank biasanya tidak akan ragu-ragu untuk meluluskan permohonan anda. Walau bagaimanapun, jika mereka melihat terdapat tunggakan pada laporan kredit anda, kemungkinan besar bank tidak akan meluluskan permohonan anda.

Bank juga akan melihat laporan kredit individu untuk mengira dan menentukan nisbah perkhidmatan hutang mereka sebelum menolak atau meluluskan permohonan itu. Ini kerana bank akan mengambil risiko dengan meluluskan permohonan anda. Oleh itu mereka melihat CCRIS dan CTOS dan menggunakannya sebagai salah satu alat dan faktor penentu mereka.

  • Menunjukkan Corak Kredit Anda

Fikirkan ia seperti sejarah penyemak imbas anda, tetapi satu yang anda tidak dapat dengan mudah meminda atau memadam. Kedua-dua CCRIS dan CTOS akan menunjukkan keupayaan pembayaran kredit anda dan semua komitmen kewangan anda. Sekiranya anda mengambil pinjaman dengan PTPTN, anda juga perlu membayar dengan sewajarnya kerana apa-apa pembayaran ingkar bagi pinjaman PTPTN anda akan dipaparkan pada laporan kredit anda. Ini kemudian akan menjejaskan peluang anda apabila anda memohon pinjaman atau kad kredit. Jadi, penting bagi anda untuk menyemak laporan kredit anda dikemas kini dan positif.!

info ccris & ctos

RUMUSAN

Sekarang anda telah mengetahui lebih banyak mengenai info CCRIS & CTOS, sudah tiba masanya untuk anda memperhatikan laporan kredit anda supaya ianya tidak menjejaskan peluang permohonan anda dengan institusi kewangan dimasa hadapan.

Diharap artikel ini sedikit sebanyak dapat memberi info kepada anda. Untuk mendapatkan khidmat nasihat mengenai pengurusan ringgit anda dengan lebih berkesan, hubungi saya Mohd Fairuz Mohd Saari di aplikasi whatsapp. Sekian, Terima Kasih kerana meluangkan masa membaca artikel ini.

HUBUNGI PEGAWAI PERKHIDMATAN PELANGGAN KAMI

cta-call
cta-wassap

Baca selanjutnya disini 
Apakah yang dimaksudkan sebagai produk Pembiayaan Peribadi Islamik (Bai’ Al-‘Inah)