Pengawalan hutang yang efisyen bagi mengekalkan skor kredit yang baik

TUJUAN UTAMA PENGAWALAN HUTANG

Pengawalan hutang adalah sangat penting untuk mengekalkan skor kredit yang baik. Untuk pengawalan hutang dengan cara yang lebih efisyen, tugas anda seterusnya adalah untuk mengambil langkah-langkah seperti berikut :

1. PENGAWALAN HUTANG BERMULA DENGAN MEREKODKAN SEMUA PERBELANJAAN ANDA

Ramai orang menghabiskan beribu-ribu ringgit tanpa banyak berfikir tentang apa yang mereka beli. Langkah pertama untuk mengawal hutang anda adalah :

  • Menyenaraikan semua perbelanjaan anda
  • Tuliskan semua yang anda belanjakan selama sebulan
  • Potong perkara yang anda tidak perlukan
  • Mula menyimpan wang yang tersisa
  • Atau menggunakannya untuk mengurangkan hutang anda dengan lebih cepat

2. UTAMAKAN PEMBAYARAN HUTANG YANG BERKADAR TERTINGGI TERLEBIH DAHULU

Satu cara untuk menyelesaikan hutang secara berkala, terlebih dahulu adalah dengan membayar baki pinjaman atau kad kredit yang mengenakan faedah yang paling tinggi. Didalam masa yang sama membuat pembayaran minimum untuk kesemua hutang anda. Apabila hutang faedah yang tinggi telah dibayar, tangani yang kedua tertinggi, dan seterusnyanya.

3. PERTIMBANGKAN PEMBIAYAAN SEMULA KETIKA KADAR FAEDAH SEMASA MENURUN

Sekiranya gadai janji anda mempunyai kadar faedah yang tinggi ketika anda mula-mula membeli hartanah anda bertahun lalu, maka anda harus mempertimbangkan membuat pembiayaan semula. Pembiayaan semula ini dilakukan dengan niat mengeluarkan gadai janji lama anda dan menggantikannya dengan gadai janji semasa, yang bermaksud anda perlu menanggung satu set bayaran semula seperti  yuran undang-undang, duti setem, yuran pengeluaran dan yuran penilaian sekali lagi! Walau bagaimanapun, jika kadar faedah anda dikurangkan dengan beberapa perkara asas, ia bakal menjimatkan beratus-ratus ringgit setiap bulan!

4. TINGGALKAN KAD KREDIT ANDA DI RUMAH

Ini adalah cara terbaik untuk mengawal perbelanjaan anda! Kad kredit adalah akar kepada semua kejahatan! Dengan adanya mereka didalam dompet anda, mereka benar-benar boleh menggalakkan anda untuk membeli perkara yang anda tidak perlukan. Jika anda meninggalkan kad kredit di rumah dan hanya membawa wang tunai, maka anda akan terpaksa berbelanja mengikut anggaran tunai anda.

5. HENTIKAN PEMBELIAN DENGAN BERHUTANG

Setiap hari anda akan melihat tawaran didalam akhbar ataupun iklan-iklan elektronik  seperti ; “Peti Sejuk baru hanya RM180 sebulan”, “Telefon Pintar RM48 sebulan”, “Komputer Riba RM148 sebulan” dan sebagainya.
Ini adalah tawaran yang sangat menarik, dengan sedikit pendahuluan anda boleh menikmati semua barangan isi rumah dan elektronik yang mahal ini. Namun, jika anda melakukan pengiraan sebenar, anda sebenarnya akan membayar lebih, dimana ini adalah sama sekali corak perbelanjaan yang tidak bijak.

6. BERPEGANG KEPADA PERANCANGAN ANDA

Akhirnya, langkah yang paling penting untuk mengurangkan hutang anda adalah berpegang pada pelan anda. Buat kalendar pembayaran dengan tarikh yang sepatutnya dan jumlah pembayaran yang anda baru sahaja dikira. Daftar untuk bayaran bil automatik melalui akaun bank anda atau daftar pembayaran dalam talian agar pembayaran bil anda mengikut jadual yang ditetapkan.

RUMUSAN PENGAWALAN HUTANG

Tetapkan matlamat untuk mengurangi hutang anda dan jangan lupa untuk meraikannya apabila anda mencapai kejayaan dalam pengurangan hutang-hutang utama!


ARTIKEL-ARTIKEL KEWANGAN

Disamping itu, kami juga ada menyediakan beberapa artikel kewangan yang menarik untuk anda mengetahui dengan lebih jelas lagi mengenai :

1. Apakah itu CTOS & CCRISS ?
2. Bagaimana Pembiayaan Islamik berfungsi
3. Tips Pengurusan Pembiayaan Secara Pantas

Kami akan sentiasa menambahbaik kandungan info serta tips kewangan dari masa ke semasa. Jangan lupa untuk “SUBSCRIBE” dan mengunjungi laman web kami lagi untuk membaca artikel-artikel menarik ini.


HUBUNGI PEGAWAI PERKHIDMATAN PELANGGAN KAMI

cta-call

cta-wassap